Terugblik seizoen 2018-2019 SC Scheemda 1

Terugblik seizoen 2018-2019 SC Scheemda 1

Het seizoen 2018-2019 in de vijfde klasse E zit er alweer op. Terugkijkend kan er geconcludeerd worden dat het elftal van trainer Duurt Dijkman een prima seizoen heeft gedraaid met een keurige tweede plaats op de ranglijst en de behaalde nacompetitie. Promoveren lukte jammer genoeg net niet maar gezien de potentie van het jonge elftal moet dit in de toekomst zeker haalbaar zijn.

Verwachting voorafgaand seizoen

Voorafgaand aan het seizoen had trainer Duurt Dijkman de wens uitgesproken om mee te spelen om de prijzen en wellicht te hopen op een periodetitel om zo mogelijk promotie af te dwingen. Nadrukkelijk gaf de trainer hierbij aan dat zijn ploeg wel constanter moest worden en minder wisselvallig. In het voorgaande seizoen (2017-2018) werden er geregeld onnodig punten verspeeld. Hierdoor eindigden de Scheemters uiteindelijk op een zesde plaats. In tegenstelling tot het voorgaande seizoen, kwam dit seizoen het merendeel van de tegenstanders uit Noord-Oost Groningen. Een prima klasse met meer entourage en meer toeschouwers. Wildervank en GEO werden op voorhand gezien als de grootste titelkandidaten maar ook de overige tegenstanders mochten absoluut niet onderschat worden. Pas na zo’n vier wedstrijden kon er een schifting gemaakt worden tussen de mogelijke titelkandidaten, subtoppers en hekkensluiters.

 

Selectie

Waar het voorgaande seizoen de A-selectie uit zo’n veertien/vijftien spelers bestond, bestond dit seizoen de A-selectie uit ruim achtien/twintig spelers. Trainer Dijkman had dit jaar wel degelijk iets te kiezen. Enkele jeugdspelers werden overgeheveld naar de senioren en van buitenaf kwamen er enkele spelers wat zeker ten goede kwam van de A-selectie en B-selectie. Met Cor Grozema als trainer van de B-selectie hadden de Scheemters een goede en zeer gedreven trainer in huis voor de B-selectie. Een trainer die er duidelijk voor heeft gezorgd dat de kwaliteit van de B-selectie omhoog is gegaan. Het is dan ook zeer jammer dat Cor Grozema de vereniging verlaat voor een nieuw avontuur bij de 1e selectie van Damacota. Natuurlijk wenst iedereen hem veel succes toe.

 

Eerste periode
Op 22 september 2018 ging de competitie los en SC Scheemda mocht eindelijk om het ‘echie’ gaan spelen. De eerste wedstrijd en tevens de eerste derby werd ternauwernood gewonnen van BATO (1-0). Helaas was het vervolg hierop minder goed en de eerste periode verliep anders dan gehoopt. In de eerste acht wedstrijden werden slechts tien punten verzameld. Er werd slechts twee keer gewonnen en maar liefst vier keer gelijkgespeeld. Uiteindelijk resulteerde dit in een teleurstellende zevende plaats in de eerste periode. Een matige start dus. Pijnlijk werd er verloren van Stedum (2-3 in de laatste minuut) en van VVS (1-0). De derby tegen VVS blijkt voor de Scheemters altijd een lastige wedstrijd. Zo ook dit beladen duel waarbij er liefst drie rode kaarten vielen. Wildervank pakte, zoals enigszins verwacht, de eerste periode. Zij werden gevolgd door GEO op plaats twee en Wagenborger Boys op plaats drie. Doordat Wildervank uiteindelijk de titel pakte, verschoof de eerste periode door naar de nummer twee van deze eerste periode, namelijk GEO. Dit gebeurde in het slot van het seizoen nadat Wildervank definitief kampioen was geworden.

 

2e periode

De tweede periode zat vol spanning waarbij in totaal vier ploegen (Wildervank, GEO, Damacota en SC Scheemda) tot op de laatste speelronde om de periodetitel streden. Op de laatste beslissende speelronde troffen de Scheemters koploper Wildervank en Damacota trof GEO. De Scheemters moesten dus winnen om zo kans te behouden op de periodetitel. Daarin waren ze ook nog afhankelijk van het resultaat Damacota – GEO. Damacota wist te winnen waardoor de Scheemters natuurlijk ook moesten winnen. Gelukkig deden de Scheemters wat ze moesten doen en wonnen ze met 2-1. Uiteindelijk eindigden opeenvolgend Wildervank, SC Scheemda en Damacota allen op zestien punten waarbij Wildervank het betere doelsaldo had. Doordat Wildervank de eerste periodetitel had gewonnen, verschoof deze periode automatisch naar de nummer twee van deze periode, de Scheemters. De ontlading en blijdschap was ontzettend groot want hiermee was het vooraf gestelde doel behaald en mocht er gevoetbald worden om promotie.

 

3e periode

De laatste periode van de competitie was tevens de beste periode voor SC Scheemda. Van de zeven wedstrijden werden er zes gewonnen. Wildervank eindigde met negentien punten op de eerste plaats. SC Scheemda werd tweede met achttien punten. Ook nummer drie Veendam 1894 verzamelde achttien punten maar de Scheemters hadden een beter doelsaldo. Daar waar Wildervank uiteindelijk de titel pakte, de Scheemters reeds de tweede periodetitel hadden gewonnen, verschoof deze derde periode automatisch door naar de hoogst geklasseerde en mocht Veendam 1894 zich kronen tot derde periodekampioen.

 

Eindstand

De Scheemters eindigden dit seizoen op een keurige tweede plaats met elf punten achterstand op kampioen Wildervank. GEO uit Garmerwolde volgde met één punt achterstand op de derde plaats. Wildervank werd uiteindelijk de terechte kampioen van deze klasse. Van de tweeëntwintig wedstrijden van de Wildervanksters werden er maar liefst zeventien wedstrijden in winst omgezet. Er werd vier keer gelijkgespeeld en er werd slechts één keer verloren. Verloren werd er van de Scheemters (2-1) en daarmee wisten zij als enige team te winnen van de kampioen. Van de overige eenentwintig wedstrijden van de Scheemters werden er twaalf in winst omgezet, werd er vijf keer gelijkgespeeld en werd er vier keer verloren. Een verassend feit was toch wel dat in de uitwedstrijden de meeste punten werden gepakt (vierentwintig punten). Op Sportpark d’Oosterd werden twintig punten behaald. Daarnaast boekten de Scheemters met de 0-8 overwinning op Muntendam, de grootste uitoverwinning van de competitie en werd de 9-1 thuisoverwinning op TEO de meest doelpuntrijke wedstrijd van de competitie. Qua doelsaldo zat het dit seizoen dus ook goed met tweeënzestig doelpunten voor en drieëntwintig tegen (+39). Een prima eindklassering.

 

Nacompetitie

In de nacompetitie moesten de Scheemters aantreden tegen NWVV uit Nieuw Weerdinge. NWVV pakte de eerste periode in de vijfde kalsse F en eindigde vierde in de einklassering. In de eerste ronde wist NWVV overtuigend met 2-4 te winnen van vierde klasser SC Borger. De Scheemters daarentegen hoefden de eerste ronde niet te spelen. Onder toeziend oog van vele supporters werd er teleurstellend verloren met 1-2 waardoor promotie naar de vierde klasse werd misgelopen. Een enorme domper voor de Scheemters aangezien ze de tegenstander de eerste helft de baas waren. Helaas vergat men vaker dan 1x te scoren. Na rust maakte NWVV al snel de  aansluitingstreffer en het goede veldspel van de eerste helft was in de tweede helft nergens te bekennen. NWVV kwam daarna zelfs op voorsprong. Ondanks het slechte veldspel in de tweede helft kregen de Scheemters nog beoorlijke kansen op de gelijkmaker. Helaas zat het niet mee. De teleurstelling was groot want hier hadden de Scheemters gewoon van moeten/kunnen winnen. Echter is voetbal nou eenmaal onvoorspelbaar. Al met al moet deze jonge spelersgroep het zien als een belangrijk leermoment waar ze in het nieuwe seizoen hopelijk wat aan zullen hebben.

 

Toekomst

De manier waarop het relatief jonge elftal zich gemanifesteerd heeft in de meeste wedstrijden, geeft veel vertrouwen voor het komende seizoen. Natuurlijk moet de wisselvalligheid eruit en de Scheemters moeten nog constanter worden maar de basis is er. Zowel de A-selectie als de B-selectie heeft laten zien veel in haar mars te hebben. Dit zullen ze ook aankomend seizoen weer moeten laten zien. Gezien de potentie van de spelers, moet promotie in de toekomst zeker haalbaar zijn. Daarnaast zit de vereniging in het algemeen ook duidelijk in de lift. Met het relatief jonge bestuur wordt er gebouwd aan een stabiele en plezierige vereniging.

Op naar volgend seizoen!

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #27306f;background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 100px;}