Terugblik seizoen 2019-2020 SC Scheemda 1

Terugblik seizoen 2019-2020 SC Scheemda 1

Om direct maar met de deur in huis te vallen: het coronavirus heeft SC Scheemda sportief gezien zwaar getroffen. Promotie naar de 4e klasse waar een ieder zo op hoopte, wordt voor hun neus weggekaapt. Ze waren zo dichtbij.

Laten we voorop stellen dat de gezondheid van een ieder veel meer waard is dan een promotie naar een hogere klasse. Voetbal is emotie, ons voetbalhart huilt. Hierbij een terugblik op afgelopen seizoen om juist in een onwerkelijke en onrustige tijd toch wat positiefs te kunnen vertellen.

Voorafgaand aan het seizoen had de eerste selectie van SC Scheemda duidelijk de wens uitgesproken om te promoveren middels het kampioenschap of middels nacompetitie. Daar waar het in seizoen 2018-2019 net niet lukte, moest het dit seizoen toch echt mogelijk zijn. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen.

De Scheemters begonnen zeer overtuigend aan de competitie. Siddeburen werd met maar liefst 8-0 te kijk gezet. Man van de wedstrijd was Niek Smit, die liefst vier keer wist te scoren. Zijn maatje Danny Blaauw scoorde drie keer en Ayolt ten Have maakte de acht vol. Een goed begin voor trainer Duurt Dijkman en zijn technische staf bestaande uit leider Perry Stoffels, verzorger Nico Lindeman en grensrechter Konstantin Vriese.

Een week later volgde alweer de eerste derby van het seizoen tegen VVS. Een speciale derby, altijd gegarandeerd voor veel spektakel, wordt overtuigend gewonnen met 1-3. Hoewel de eerste helft het spel gelijk op ging, komen de Scheemters met 1-0 achter. Mede door het inbrengen van routinier Patrick Koers, die voorop gaat in de strijd, komen de Oostwolmers er de tweede helft niet meer aan te pas. De Scheemters zijn duidelijk de bovenliggende partij. De as van het veld, gevormd door Kasper Stoppels en Thijs Heeg in de verdediging en op het middenveld Yorick Wessels en Brian Drevel staat als een huis. Mooi combinatiespel resulteert in diverse aanvallen met aanvoerder Danny Blaauw drie keer als eindstation. Drie zeer prettige en belangrijke punten mee terug naar Sportpark d’Oosterd!

Naast het feit dat de Scheemters goed kunnen voetballen, beschikt het elftal over enorme wilskracht en kunnen ze achterstanden ombuigen naar overwinningen. Tot aan de 88e minuut leidt SGV met 2-3. Goalgetter Danny Blaauw neemt zijn ploeg bij de hand en tekent voor de 3-3. In de 90e minuut krijgt Rick Hensens het op zijn heupen, omspeelt de keeper en tikt met zijn chocoladebeen de 4-3 binnen. Gevolgd door de 5-3 van Ayolt ten Have. Wat een prachtige ontlading en dan hebben we het nog niet eens over de winnende treffer van Jorden Roos in de blessuretijd tegen Damacota (2-1). Met een mooie schuiver liet hij de keeper kansloos. Nog steeds is het een wonder dat hij zichzelf tijdens het juichen niet blesseerde. Helaas moest het hoofdveld er wel aan ontgelden.

Arnoud Klooster en Patrick de Haan geven het goede voorbeeld en knokken zich na een teleurstelling weer terug in het eerste elftal. Tom Knollema komt terug van een blessure en geeft de selectie een extra kwaliteitsinjectie. De multifunctioneel inzetbare Bob Kellendonk blijkt zelfs te kunnen keepen. Altijd handig zo’n speler voor het geval je echt in nood komt. Daarentegen staat jammer genoeg een langdurige absentie van Robbin Blaauw.

Het spitsenduo Danny Blaauw en Niek Smit laat in de eerste maanden niks heel van de vijandelijke defensie en scoren er lustig op los. Net als meerdere andere spelers blijkt ook verdediger Thijs Heeg gemakkelijk te kunnen scoren. In de 1-8 gewonnen overwinning op Haren scoort hij twee keer. Spits Niek Smit maakt zijn tweede hattrick van het seizoen tegen Blauw Geel ’15 en reservekeeper Rik Elzer laat zien een volwaardige vervanger te zijn bij absentie van Rick Wierema.

Op het voetbalveld waar ooit sterren als Ruud Gullit, Ronald Koeman, Marco van Basten en Romario tegen SC of BV Veendam speelden, morste SC Scheemda zijn eerste punten van het seizoen. In stadion De Langeleegte werd met 2-2 gelijkgespeeld tegen Veendam 1894 na een 0-2 voorsprong. Een slechte wedstrijd van de geelhemden. Waren het dan toch de zenuwen?

Twee week later wordt de rug gerecht en wordt Muntendam kansloos naar huis gestuurd (8-0). Verdediger Thijs Heeg scoort wederom twee keer en laat zien altijd levensgevaarlijk te zijn bij dode spelmomenten.

Na een ongeslagen reeks van liefst acht wedstrijden, staat er eind november een prachtige affiche op het programma tegen de nummer twee GRC Groningen. Na vijfendertig minuten spelen kijkt SC Scheemda tegen een 2-0 achterstand aan. Danny Blaauw maakt al snel de aansluitingstreffer en noteert hiermee alweer zijn 250e competitietreffer. Een prachtige mijlpaal. Yorick Wessels scoort de gelijkmaker middels een puike vrije trap en even lijkt het erop dat de Scheemters nog gaan winnen. Helaas krijgen ze de deksel op hun neus. GRC Groningen maakt de winnende treffer en de ongeslagen reeks is ten einde.

Het elftal van Duurt Dijkman herstelt zich van de nederlaag met een nipte overwinning op het altijd stugge Wagenborger Boys. Er wordt met 2-1 gewonnen en Tom Knollema is met twee goals de gevierde man.

Een veelbewogen week voor de Scheemters voorafgaand aan de belangrijke wedstrijd tegen BATO. Trainer Duurt Dijkman maakt bekend dat hij aan het eind van het seizoen afscheid neemt en vertrekt naar zijn oude jeugdliefde DVC Appingedam. Daarnaast ontving SC Scheemda het verdrietige bericht van het overlijden van clubmannen Cornelis Sluiter en Cees Dijkstra. Een groot gemis voor velen vanwege hun nauwe betrokkenheid bij onze mooie vereniging. Desondanks wordt de derby met 0-1 gewonnen.

Met achtentwintig punten uit elf wedstrijden gaan de Scheemters als ‘Herbstmeister’ de winterstop in en kunnen ze terugkijken op een prima eerste seizoenshelft. Er wordt zelfs al voorzichtig gepraat over het kampioenschap. Samen met het tweede elftal dat onder leiding van Erik Delger prima voetbalt en ook meedoet om het kampioenschap. Iedereen voelt bij de club dat er dit seizoen iets heel erg leuks staat te gebeuren.

Direct na de winterstop is een 4-0 overwinning op hekkensluiter Westerlee voldoende om de eerste periodetitel te mogen begroeten. Het hoogtepunt van de wedstrijd komt op naam van Arnoud Klooster. Een voorzet van Jorden Roos wordt onberispelijk hard binnen gevolleerd. Werkelijk een prachtige goal! De daarop volgende wedstrijden worden vrij eenvoudig gewonnen van SGV, Damacota en Blauw Geel ‘15.

In vijftien wedstrijden worden slechts dertien tegendoelpunten geïncasseerd. Keeper Rick Wierema en zijn verdedigers Kasper Stoppels, Thijs Heeg, Rowan de Zwart en Rick Hensens laten zien dat ze nauwelijks te passeren zijn. Daarnaast wordt er met zesenvijftig doelpunten lustig op los gescoord. Qua doelsaldo zit het dit seizoen dus goed.

De grootste tegenstander in de strijd om het kampioenschap is SC Scheemda zelf. Daar was een ieder met elkaar van overtuigd. Helaas was er één tegenstander waar ze geen rekening mee hadden gehouden namelijk het coronavirus. Het voetbalseizoen wordt abrupt beëindigd en komt hard aan bij de geelhemden. Onmacht!

Er wordt besloten dat er voor dit seizoen geen eindstanden komen en er dus ook geen kampioen, promovendi en degradanten zijn. Een bittere pil. De Scheemters waren goed op weg voor het kampioenschap / promotie met vijf punten voorsprong op achtervolger GRC Groningen en met een periodetitel op zak. Was alles dan voor niks geweest?

Toch gloorde er weer enige hoop. De KNVB kwam met het bericht dat verenigingen promotie konden aanvragen. Zou het dan toch mogelijk zijn? Het bestuur aarzelde geen moment en schreef een duidelijke motivatie. Na weken vol in spanning te hebben gezeten, komt de KNVB op 26-05-2020 met een antwoord. Helaas niet het antwoord waar we met z’n allen op hoopten. Het verzoek wordt niet gehonoreerd en promotie naar de vierde klasse gaat niet door. Het seizoen gaat als een nachtkaars uit. Het eerste elftal wilde trainer Duurt Dijkman graag een passend afscheid geven. Andersom wilde Duurt Dijkman met promotie vertrekken naar DVC Appingedam. Het mocht niet zo zijn.

Van de vijftien wedstrijden werden er uiteindelijk dertien in winst omgezet, werd er één keer gelijk gespeeld en één keer verloren. Op Sportpark d’Oosterd bleven de Scheemters ongeslagen. Daarnaast boekten de Scheemters met de 1-8 overwinning op Haren de grootste uitoverwinning van de competitie. Qua doelsaldo zat het dit seizoen ook goed met zesenvijftig doelpunten voor en dertien tegen (+43).

Volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het afgelopen seizoen. Onder leiding van de nieuwe trainer Gerrie Drent gaan de Scheemters een nieuwe poging wagen om het kampioenschap te veroveren.

De manier waarop het relatief jonge elftal zich gemanifesteerd heeft in de meeste wedstrijden, geeft veel vertrouwen voor het komende seizoen. Dit zullen ze ook aankomend seizoen weer moeten laten zien. Daarnaast zit de vereniging in het algemeen ook duidelijk in de lift. Er wordt gebouwd aan een stabiele en plezierige vereniging. De doelstelling blijft om zo spoedig mogelijk terug te keren in de vierde klasse.

Blijf gezond en zorg ervoor dat we volgend seizoen weer van en met elkaar kunnen genieten!

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #27306f;background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 100px;}