Tijme Uil nieuwe kantinebeheerder

Tijme Uil nieuwe kantinebeheerder

SC Scheemda heeft niet stilgezeten in coronatijd. In de afgelopen periode is de kantine van binnen aangepakt. Iets wat meer voetbalclubs hebben gedaan tijdens de maanden waarin slechts af en toe gespeeld kon worden.

Een aantal jeugdelftallen speelt op zaterdagochtend weer in competitieverband op Sportpark d’Oosterd.

Niet alleen trainer van de jeugd

Tijme Uil staat langs de lijn met armgebaren zijn spelers de juiste kant op te sturen. Hij is trainer en leider van SC Scheemda JO10-2. De herstart van het seizoen begint met een 20-1 nederlaag tegen VVS JO10-1.
De jeugd in actie op Sportpark d'Oosterd in Scheemda
De jeugd in actie op Sportpark d’Oosterd in Scheemda© Henk Elderman/RTV Noord
Even later stapt Uil de kantine binnen. Hij voelt zich er meer dan thuis, en dat is goed ook, want sinds kort is hij de beheerder van het clubhuis.
‘Tot nu toe valt het allemaal nog wel mee wat ik doe. Het gaat er nu vooral om de inkoop van de spullen die we verkopen. En ik zorg ervoor dat er altijd vrijwilligers zijn. Dat kost me geen moeite want ze plannen zichzelf in.’ vertelt hij.

Lompe verdediger

Uil is nog maar 22 jaar, speler van het tweede elftal van de geel-groenen. Hij typeert zichzelf als een lompe centrale verdediger. ‘Mijn techniek is niet best, ik moet het hebben van m’n fysiek en inzicht.’ omschrijft hij zijn kwaliteiten als voetballer. De uitwedstrijd van ‘het tweede’ tegen Onstwedder Boys moet hij noodgedwongen laten schieten door een blessure.

Handen uit de mouwen

Maar dat betekent niet dat hij verder de dag niets voor de voetbalvereniging doet. Het eerste elftal gaat ’s middags nog en er zijn activiteiten gepland in de kantine. Bovendien steekt hij de handen uit de mouwen als het druk is aan de bar nadat het laatste fluitsignaal heeft geklonken op alle velden. De straffe wind maakt het koud voor het publiek. De vaders en moeders zijn wel toe aan een warme bak koffie. Kinderen lopen rond met een zakje chips. Het lijkt weer op een normale voetbalzaterdag. Ik vind horeca wel leuk en zit hier vaak

Tikkeltje verbaasd

Uil is niet de standaard kantinebeheerder. De functie is doorgaans weggelegd voor de wat oudere leden. Voor clubmensen die kunnen vertellen over het roemrijke verleden van de vereniging. Uil beseft dat ook en was een tikkeltje verbaasd dat het bestuur bij hem uitkwam in de zoektocht naar een nieuwe beheerder. ‘We waren de kantine aan het verbouwen en toen kreeg ik ineens de vraag of ik het wilde doen. Toen dacht ik: waarom ook niet. Ik vind sowieso horeca wel leuk. En ik zit hier vaak en regelde af en toe al wat dingen en deed ook al kantinediensten. Ik denk dat ze mij daarom hebben gekozen.’ stelt hij vast.

Overleven

De aanstelling van Uil als ‘kantinebaas’ past ook wel in het beleid voor de toekomst. Er is een jong bestuur bij de club dat verder kijkt dan de korte termijn. Want als je wilt overleven als relatief kleine club, is het nodig om ver vooruit te kijken. Dat de kantine aangepakt is, hoort daar ook bij. ‘Er zijn steigerhouten platen op de muur aangebracht, de indeling van de koelkasten is veranderd, de balken boven en de muren zijn geverfd. De bar is aangepast, maar nog niet helemaal klaar. Er komt nog nieuwe verlichting in en we kijken nog naar nieuwe meubels. Daarnaast wordt ook de hal nog aangepakt.’ somt Uil op.
Volle bak draaien
Voor de komende tijd is er dus voldoende werk te verzetten bij de voetbalclub in Oost-Groningen. En ook wel voor het team van Uil. Want de eerste wedstrijd in het nieuwe jaar met grote cijfers verliezen is natuurlijk geen lekker begin. Snel vergeten en op naar de volgende wedstrijd.
Want dat kan nu weer: elk weekend voetballen waarbij publiek welkom is en de kantine weer open is. ‘Het voelt echt als een nieuw begin. En nu maar hopen dat we continue open kunnen blijven en dat de kantine weer kan blijven draaien. Gewoon volle bak.’
div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #27306f;background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 100px;}